Mange danske virksomheder er dybt afhængige af deres bil. Det kan både være den altafgørende varevogn for håndværkeren, den driftsikre bil for den landevejsbevandrede sælger og den tunge lastvogn for transportfirmaet.
Er du afhængig af bilen, så bør du værne om den. Det kan være dyrt at stå uden bil blot i få dage. I denne artikel kommer vi med nogle gode, lavpraktiske råd til den erhvervsdrivende ift. firmabilen (eller firmabilerne).
1. Hav den ordentligt forsikret
Forsikring er noget, der har meget lidt interesse – lige indtil det øjeblik, hvor skaden sker. Det er en stor fejl, for der er det for sent, hvis man er fejlforsikret. Det er altid gratis at forhøre sig hos forsikringsselskaberne om, hvilke løsninger de har ift. bildriften.
Så vores råd er at finde en forsikringsmægler/-rådgiver, som du føler dig tryg ved. Forklar vedkommende så godt som muligt din forretningsmodel og de scenarier, du kan frygte at ende i.
Det kan eksempelvis være:
- Kan jeg få erstattet bilen, hvis den bliver stjålet?
- Hvor lang tid går der, før vi har en ny bil?
- Kan vi få lånebil i ventetiden?
- Hvad hvis inventaret (eks. værktøjet) bliver stjålet fra bilen?
- Hvordan er vi stillet, hvis der bliver lavet hærværk på samtlige af vores biler?
2. Afdæk løbende jeres bilbehov
Mange virksomheder glemmer løbende at få afdækket deres bilbehov. Dette kan enten betyde, at I spilder penge på overkapacitet eller mister potentiale på underkapacitet.
Forestil dig, at du er en virksomhed med ti kørende sælgere. Du vælger at lease ti firmabiler, for de skal naturligvis alle kunne køre rundt og afholde møder. Som tiden går begynder flere af sælgerne dog at holde mange af møderne i jeres egne faciliteter. Selvom alle ti biler bliver brugt i ny og næ, står der stadig hele tiden tre til fire biler nede på parkeringspladsen.
Vores råd her ville være at overveje et system, hvor sælgerne deler biler. Brug en simpel kalenderløsning, så sælgerne kan booke bilerne og være sikre på, at de har en, når de skal bruge den – akkurat på samme måde, som de fleste håndterer mødelokaler.
3. Overvej alternativer til bilen
Her snakker vi primært til de virksomheder, der er placeret i de større byer – som eksempelvis København, Odense, Aalborg og Aarhus. Her kan det nemlig være besværligt at komme rundt i bil pga. trafikken og så godt som umuligt at finde en parkeringsplads.
Her kan man overveje at tilbyde alternative transportmidler som:
- Cykel (eller elcykel)
- Elektrisk løbehjul
- Dele-elbiler (giver flere p-pladser og gratis parkering)
Udover at give en mere friktionsfri tur, så er det også sundere for miljøet. I disse tider er miljøet rigtig meget oppe i medierne, og de fleste virksomheder ønsker at omstille sig til at blive mere grønne. Her får du en praktisk løsning, som samtidig er god for miljøet.
4. Pas godt på bilen
Selvom du er godt forsikret, så er det stadig rarest at have en bil som “bare kører”. Derfor skal du (præcis som privatpersoner) huske at pleje bilen. Dette vil øge driftsikkerheden af bilen, forlænge levetiden og sænke omkostningerne til værksted.
Hvis du ikke har mekanisk forstand, skal du naturligvis ikke give dig i kast med at reparere på bilen, men du skal stadig gøre de helt basale ting, som eksempelvis:
- Overholde services
- Tjekke at der er tilpas med motorolie
- Måle dæktrykket i ny og næ
- Påfylde sprinklervæske (husk at det om vinteren skal tåle minusgrader)
- Teste af lygter og bremser virker efter hensigten
5. Installer det nødvendige ekstraudstyr
Der findes et hav af ekstraudstyr, du kan få installeret i bilen – og noget af det kan være decideret nødvendigt. De fleste bilister gør brug af deres telefon, når de er på farten – eksempelvis som GPS, til at høre musik/podcast og til at snakke i.
Det kan alt sammen være fint, så længe udstyret er i orden, så det kan ske uden at tage fokus fra kørslen. Her vil man skulle have en holder til mobiltelefonen sammen med muligheden for at snakke håndfrit – og gerne med noget let ratbetjening.
Er man håndværker, vil der være nogle yderligere krav til udstyret i bilen. Eksempelvis om lastrummet på varevognen er indrettet hensigtsmæssigt og om alle genstande er fastmonteret/-spændt forsvarligt.