Sådan giver konfirmationspengene det største afkast
Foråret er på vej, forberedelserne er i fuld gang, og om en måneds tid begynder non- og konfirmanderne langsomt at springe ud rundt omkring i Danmark. For mange konfirmander er gaver som regel lig penge – men hvor får man egentlig mest for konfirmationspengene?
Det kan være fristende at lade konfirmanden bruge pengene på shopping, men det kan ofte betale sig at undersøge mulighederne, hvis konfirmanden skal have gavn af bankernes rentetilbud.
5 måder: Hvordan kan konfirmationspengene bruges?
De danske konfirmander fik i 2016, ifølge en undersøgelse fra Nordea, i gennemsnit gaver for 26.555 kroner. Hvis det antages, at omkring halvdelen af gavebeløbet udbetales i form af kontanter, vil den gennemsnitlige konfirmand have ca. 15.000 kroner til rådighed.
Her er en sammenligning af fem populære metoder til brug af pengegaver.
- Shopping
De fleste konfirmander har mange materielle ønsker, og det kan virke nærliggende at lade dem købe elektronik, tøj eller sko, de normalt ikke vil have råd til. Vælger konfirmanden at bruge pengene på shopping eller blå mandag, skal man dog være opmærksom på, at genstandenes værdi vil falde med tiden. Pengene vil derfor være fastlåst i de ting, som konfirmanden vælger at købe.
- Børneopsparing
De fleste danske børn har en børneopsparing, og det kan være en fordel at sætte pengene derind, da renten på en børneopsparing som regel er højere end på en almindelig opsparing. Sætter man f.eks. 15.000 kroner ind til en rente på 1%, og lader pengene stå i 8 år, vil pengene have kastet 1.243,48 kroner af sig i renter.
- Lad forældrene indsætte pengene
Hvis man som forælder har en konto med en favorabel rente, kan det være en mulighed at indsætte konfirmationspengene her. Fordelen er, at kontoen som regel ikke er alders- eller tidsbegrænset, og at pengene derfor vil kunne stå og trække renter længe. Sætter man 15.000 kroner ind på en konto, der har en rente på 0,5%, vil pengene give 610,60 kroner i afkast efter 8 år.
- Konfirmations-konto
Et populært valg blandt konfirmander er en såkaldt konfirmations-konto. Flere banker er begyndt at tilbyde konfirmander fordelagtige renter, mod at de bliver kunder i banken. Bemærk, at konfirmations-tilbuddene ofte er tidsbegrænsede; mange konti mister den fordelagtige rente efter et vis antal måneder. Indsætter man 15.000 kroner på en konto med 8% i rente, som efter 8 måneder skifter til en rente på 0,5%, vil man efter 8 år have tjent 1.775,57 kroner.
- Investering
Vælger man at investere konfirmationspengene i aktier, kan der være store beløb at hente. Man skal huske, at en aktieinvestering er langsigtet, og der kan gå flere år, før aktien giver afkast. Til gengæld har konfirmanden mulighed for at investere aktierne i noget, han eller hun interesserer sig for, f.eks. en fodboldklub eller lignende.
Større beløb år for år
Det kan virke fristende at lade konfirmanden bruge pengene på shopping, men det kan ofte betale sig at undersøge mulighederne for opsparing, hvis konfirmanden skal have gavn af bankernes forskellige rentetilbud.
Konfirmationerne i Danmark bliver både vildere og dyrere år for år, og når de unge får flere penge mellem hænderne øges deres købekraft og mulighederne for, hvad pengene kan bruges på. Uanset hvordan konfirmanden ønsker at bruge pengene, er det en god idé at undersøge mulighederne, før man lader pengene blive brugt på forbrugsgoder.
Hvad skal man vælge? Fordele og ulemper
- Konfirmationskonto
Vælger I en konfirmationskonto, skal I være opmærksomme på, at den fordelagtige rente ofte er tidsbegrænset, og falder efter en vis periode. Det store renteafkast er derfor ikke permanent. Enkelte banker kræver også, at man forbliver kunde i banken, og det er derfor ikke altid muligt at flytte pengene, når de først er indsat.
Derudover stiller flere banker krav til, at enten forældre eller konfirmand er kunde i banken eller bor i lokalområdet, før de gode renter kan opnås. Flere banker tilbyder i øvrigt ikke konti til nonfirmander.
Undersøg derfor grundigt om en konfirmationskonto kan betale sig, før I falder for bankernes lokkende tilbud.
- Børneopsparing
Vælger I en børneopsparing, vær da opmærksom på, at den udløber senest konfirmandens 21. leveår, og derefter automatisk flyttes til en konto med en væsentligt lavere rente. Fordelen ved en børneopsparing er den højere rente, ulempen er tidsbegrænsningen.
- Forældrekonto
Ved valg af forældrenes konto skal I være opmærksomme på, at mange konti har en rente på 0,0%, så gevinsten kan være begrænset. I enkelte tilfælde har konti en negativ indlånsrente. Til gengæld har disse typer konti ingen udløbsdato.
Hvilken løsning der passer til jeres non- eller konfirmand afhænger derfor af, om I kan oprette en af de eftertragtede konti med høje renter og af, hvad konfirmanden ønsker at bruge pengene på.