Ifølge ny forskning, forhindres kvinder i at træde ind i ledelsen eller bestyrelsen af danske virksomheder af syv forældede myter.
Virksomheder er generelt meget opsatte på at højne ligestillingen på de danske arbejdspladser, desværre er der stadig visse myter, som står i vejen for ligestillingens realisering. Det skriver Lynn Roseberry, lektor på Copenhagen Business School, og Johan Roos, dekan på Jönköping International Business School i Berlingske Business i dag.
I 2013 trådte regeringens nye lov for virksomhedernes ligestillingsmål i kraft, hvilket vil sige, at det i år er første gang, at danske virksomheder skal redegøre for kønsfordelingen i ledelser og bestyrelser. Den nye lov har sat ligestilling på dagsordenen i Danmark, især i de statslige og offentlige virksomheder, samt de større private virksomheder, som årligt skal redegøre for deres arbejde i forhold til at opfylde ligestillingsmålet.
Ifølge Lynn Roseberry og Johan Roos, er denne nye lov et rigtig godt skridt i retningen af ligestilling i danske virksomheder. De mener dog ikke at målet vil nås, medmindre virksomhederne indser og eliminerer de syv myter, som står i vejen for ligestilling og kvinders mulighed for at gøre karriere.
Myterne er støttet af forskningen
Forfatterne bag bogen “Bridging the Gender Gap”, Lynn Roseberry og Johan Roos, er kommet frem til de syv myter gennem tilbundsgående forskning. Sammen har de interviewet 20 topledere i Danmark og udlandet, bestående af både direktører, ledere og HR-chefer, for at høre, hvorfor vi ikke er tættere på at have ligestilling i virksomhedernes ledelser.
De 20 topledere er repræsentanter af både kvinde- og mandekønnet, og kommer fra alle typer af danske og udenlandske universiteter, offentlige organisationer og private virksomheder. Topledernes forklaringer blev sammenlignet med forskningslitteraturen inden for køn, ledelse og organisationer, og på denne måde fandt forfatterne frem til de følgende syv myter:
- Konkurrencen på arbejdsmarkedet skaber naturligt forskelle, blandt andet fordi kvinder sakker agterud, når de får børn.
- Mænd og kvinder er gode til forskellige ting på grund af genetiske og neurobiologiske forskelle.
- Mænd bliver ledere, fordi de er konkurrencemindede, egoistiske og aggressive, mens kvinder er samarbejdsorienterede og omsorgsfulde.
- Kvinder er ikke ambitiøse og ikke interesserede i lederstillinger.
- Arbejdsgivere skal passe på ikke at krænke de kvinder, der er imod positiv særbehandling.
- Positiv særbehandling skaber konflikter, fordi det nødvendigvis vil gå ud over mændene.
- Så længe en virksomhed overholder ligestillingsloven, gør den, hvad den skal.
Ifølge forfatterne er det mest overraskende ved disse myter ikke at de stadig eksisterer, men at de i lige så høj grad trives i kvinders hoveder, som i mænds.